Hvad er Lacrosse?

Intro
Herrerlacrosse
Damelacrosse

Intro

Lacrosse mål

Hvad er lacrosse?

Lacrosse regnes for at være en af Nordamerikas ældste sportsgrene. Rødderne går helt tilbage til 1400-tallet, da spillet var kendt af de nordamerikanske indianere som Baggataway eller frit oversat "Little Brother of War". I dag er lacrosse en veludviklet sport, og regnes for at være den hurtigst voksende sportsgren i verden. Under mottoet "The Fastest Game on Two Feet" tiltrækker lacrossekampe nu tusinder af tilskuere til kampe i USA og Canada, og de seneste fem år har spillet været inde i en utrolig spændende udvikling internationalt.

Hvordan spilles det?

Lacrosse spilles af både herrer og damer. Reglerne gør dog at Herrerlacrosse er væsentligt anderledes fra Damelacrosse. Faktisk er det næsten to vidt forskellige sportsgrene hvor de eneste fællesnævner er mål og bold. Herrerlacrosse er meget fysisk betonet og minder lidt om ishockey i luften, på græs. Kvindelacrosse er meget teknisk betonet hvor al fysisk kontakt er ulovlig.

Herrerlacrosse

Lacrosse spilles udendørs på en fodboldbane, hvor der er opsat et mål i hver ende af banen (180 cm i højde og bredde). Der er 10 spillere på hvert hold inkl. målmand, og hver spiller er udstyret med en stav med en net i enden. Bolden, som er en slags hoppebold på størrelse med en tennisbold, bliver kastet fra spiller til spiller og det gælder så om at komme ned til modstanderens mål og score. Man må løbe så langt man vil med bolden, men skal huske på at forsvarsspillerne må tackle en angriber og i et begrænset omfang slå med deres stav få bolden fra ham. Lacrosse er en fysisk hård sport, men absolut ikke en voldelig sport. Alle spillere har udstyr på, der svarer til det udstyr man ser på ishockeyspillere (uden skøjter!).

Banen

Opstilling

Angreb

Herrerlacrosse
Angriberens opgave er at score mål. Angriberen bevæger sig generelt kun i banens offensiv. En god angriber mestrer staven med begge hænder og er hurtig på fødderne så han hurtigt kan bevæge sig rundt om målet. Hvert hold skal have tre angribere på banen ad gangen.

Midtbane
Midtbanens opgave er at dække hele banen både offensivt og defensivt. Midtbanespilleren kan vende hele spillet i en kamp, og skal ofte sørge for at få bolden ud af forsvaret for derefter at starte et angreb. En god midtbanespiller skal være god til både at kaste, gribe og samle bolden op. Hurtighed og overblik er to nøgleord for midtbanen. Hvert hold skal have tre midtbanespillere ad gangen.

Forsvar
Forsvarets opgave er at forsvare målet. Forsvarsspilleren kan kun spille i den defensive ende af banen. En god forsvare skal kunne reagere hurtigt. Aggressivitet og hurtighed er to nøgleord for forsvarsspilleren, for at være effektiv. Hvert hold skal have tre forsvarsspillere på banen ad gangen.

Målmand
Målmandens opgave er at forsvare målet og forhindre det andet hold i at score. En god målmand skal være i stand til at læse spillet og dirigere sit forsvar. En god målmand skal være hurtig reagerende både med hænder og øjne samt være i stand til at råbe. To nøgleord for målmanden er: Hurtigt reagerende og koncentration. Hvert hold skal have en målmand på banen ad gangen.

Udstyr

Som nævnt benyttes der en masse udstyr i herrerlacrosse. Herunder ses eksempler på dette udstyr:

Stav, handsker, shoulderpads, armpads, hjelm

Staven
The Crosse eller staven er enten lavet af træ eller metal med et net i enden. Angribernes og midtbanens stave skal være mellem 40 - 42 tommer dvs. ca. 105 cm. Forsvarets stave skal være mellem 52 - 72 tommer dvs. ca. 130 - 180 cm lange. Stavens hoved/net skal være mellem 6.5 - 10 tommer bredt dvs. mellem ca. 16 - 25 cm. På målmandens stav er nettet 10 - 12 tommer bredt dvs. 25 - 30 cm.

Lacrosse bold

Bolden
Bolden er lavet af massivt gummi og er hvid, gul eller orange. Bolden er 7.75 - 8 tommer, dvs. 20 cm i omkreds og er ca. på størrelse med en tennisbold.

Hjelmen
Hjelmen er til beskyttelse, og beskytter hele ansigtet. Den er på størrelse med en ishockey hjelm og skal bæres af alle mandlige lacrossespillere.

Handsker
Alle spillere skal have specielle beskyttelseshandsker på handsken ligner en ishockeyhandske. Det er forbudt at skære i, eller på anden måde lave om på handsken.

Andet udstyr
Alle spillere ud over målmanden skal bære skulder beskyttelse albue/armbeskyttelse. Det er også en god ide at beskytte sine ribben og andre steder på kroppen hvor man finder det nødvendigt. Målmanden skal have både hals og bryst beskyttelse, sammen med det andet udstyr.

Damelacrosse

Lacrosse spilles udendørs på en fodboldbane med 12 spillere på hvert hold. Heraf er der 3 angrebsspillere, 4 wingspillere, 1 centerspiller, 3 forsvarsspillere og 1 målmand. Alle spilere har en stav med et net i den ene ende. I nettet gribes bolden, som er en solid gummibold på størrelse med en tennisbold. Formålet med lacrosse er, ligesom ved fodbold og håndbold, at score flest gange i modstanderens mål.

Banen

Opstilling

Damelacrosse

Angreb
Angrebet består af spillerne: first, second and third home. Angribernes opgave er at score mål. Angriberene bevæger sig generelt kun i banens offensiv. En god angriber mestrer staven med begge hænder og er hurtig på fødderne, så hun hurtigt kan bevæge sig rundt om målet. Hvert hold skal have tre angribere på banen ad gangen.

Midtbane
Midtbanen består af left og right attack, center samt left og rigth defense. Midtbanens opgave er at dække hele banen både offensivt og defensivt. Midtbanespilleren kan vende hele spillet i en kamp, og skal ofte sørge for at få bolden ud af forsvaret for derefter at starte et angreb. En god midtbanespiller skal være god til både at kaste, gribe og samle bolden op. Hurtighed og overblik er to nøgleord for midtbanen.

Forsvar
Forsvaret består af third man, coverpoint og point. Forsvarets opgave er at forsvare målet. Forsvarsspilleren kan kun spille i den defensive ende af banen. En god forsvarer skal kunne reagere hurtigt. Gode checking skills og hurtighed er to nøgleord for forsvarsspilleren, for at være effektiv. Hvert hold skal have tre forsvarsspillere på banen ad gangen.

Målmand
Målmandens opgave er at forsvare målet og forhindre det andet hold i at score. En god målmand skal være i stand til at læse spillet og dirigere sit forsvar. En god målmand skal være hurtigt reagerende både med hænder og øjne samt være i stand til at råbe. To nøgleord for målmanden er: Hurtigt reagerende og koncentration. Hvert hold skal have en målmand på banen ad gangen.

Udstyr

Følgende udstyr benyttes til damelacrosse. Sikkerhedsbriller er forholdsvist nyt og er valgfrit.

Stav, sikkerhedsbriller, tandbeskytter, handsker